Mark Zuckerberg

I en alder av bare 35 år er Mark Zuckerberg for lengst blitt en av verdens rikeste og mektigste menn gjennom å være med å grunnlegge, og senere lede, Facebook. Mindre kjent er det kanskje at Zuckerberg også var med å grunnlegge et romfartsselskap, Breakthrough Starshot.

Personlig bakgrunn

Zuckerberg vokste opp i New York-området og flyttet senere til Massachusetts for å studere på Harvard. Det var der han lanserte Facebook sammen med andre studenter i samme studentleilighet. Historien om dette ble fortalt i filmen Social Network, som imidlertid fikk en del kritikk for unøyaktigheter.

Facebook var i første omgang bare ment for studenter på universiteter og høyskoler, men nettsiden ble snart ekstremt populær og ekspanderte til en milliard brukere på bare åtte år. Det var på dette tidspunktet, 2012, at Facebook ble børsnotert. Zuckerbergs aksjer i Facebook er i dag verdt rundt 500 milliarder kroner – han ble imidlertid dollarmilliardær allerede som 23-åring, den gangen den suverent yngste dollarmilliardæren som hadde tjent pengene selv. I dag er han den rikeste i verden under 50.

Politisk engasjement

De fleste er sikkert ukjent med at Zuckerberg også har vært aktiv politisk, etter at han holdt sin stemme hemmelig ved presidentvalgene i både 2008 og 2012. Han har i første rekke vært opptatt av enkeltsaker, som såkalte charterskoler og behandlingen av ulovlige innvandrere. Pengene hans har gått til både Republikanske og Demokratiske kandidater, men han har også opprettet en egen lobbyorganisasjon som kjemper for ulike enkeltsaker. Den har fått kritikk på venstresiden i USA for sin støtte til utbygging av olje- og gassvirksomhet. Zuckerberg har også uttrykt støtte til homofile og lesbiske, muslimer, og grupper som Black Lives Matter.