Biler som kjører seg selv

Mye tyder på at vi står på terskelen til store teknologiske endringer med betydelige samfunnsmessige konsekvenser i årene som kommer. En av de store faktorene i dette nye paradigmet kan komme til å være selvkjørende biler. Men hvordan kan en bil egentlig kjøre seg selv?

Avansert teknologi

Biler som kjører seg selv bruker en rekke sensorer for å fange opp hva som skjer i omgivelsene. For eksempel bruker Google sine biler noe som kalles Lidar, en slags optisk radar. Bilen sender hvert sekund ut tusenvis av pulser som gjennom tilbakemeldinger gjør det mulig å “se” hvordan omgivelsene ser ut. De store magasinene som tek.no og Teknisk Ukeblad følger stadig med på utviklingen av denne teknologien.

I tillegg til Lidar vil en slik bil også ha vanlig radar, som gir opplysninger om avstander og hastighet hos andre biler. Dessuten kan bilen fange opp visuelle data med kameraer, slik at den for eksempel kan “se” om det er rødt eller grønt lys. Dermed kan bilen fange opp alt som skjer, og operere helt autonomt. Enda bedre er det at datamaskinen som styrer bilen har programvare som gjør at den kan lære av alt det som skjer ute i felten, slik at den blir stadig bedre.