Smarttelefoner

En datamaskin i lomma

En smarttelefon er en type mobiltelefon som mer kan sammenlignes med en datamaskin enn en vanlig telefon. De har dramatisk oppgradert hardware og sofistikerte operativsystemer som gjør det mulig å bruke en lang rekke former for programvare, i dag gjerne kalt for apper. Med smarttelefonen kan vi ta med oss Internett og ulike former for media hvor enn vi går, og har også muligheten til å ta bilder og videoer av god kvalitet på en enkel måte.

Smarttelefonen kan fortsatt brukes til å ringe eller sende tekstmeldinger, men selv mange oppringninger og meldinger går nå gjennom ulike programvareløsninger og sosiale media, som Skype, Whatsapp, Facebook og Instagram fordi disse gir utvidet funksjonalitet og ofte kan være gratis. I tillegg har smarttelefonen en lang rekke sensorer og systemer som gir nærmest uendelige muligheter, fra å logge seg på Wi-Fi til å ta seg frem ved hjelp av GPS og interaktive kart.

De første smarttelefonene

Opprinnelsen til smarttelefonen hadde lite med sosiale media å gjøre, og innovasjonen i den tidlige fasen rettet seg heller mot travle forretningsmenn. Det beskjedne målet var egentlig å kombinere de gammeldagse, digitale dagbøkene av typen BlackBerry med mobiltelefonen, som var i ferd med å bli mer utbredt fra like før årtusenskiftet. Det store gjennombruddet kom da Apple lanserte iPhone i 2007. De tynne telefonene med store berøringsskjermer ble nesten umiddelbart en sentral del av mange menneskers liv. Smarttelefonene har så til de grader tatt over livet at de kan hemme barns utvikling, og trolig er millioner av mennesker i et avhengighetslignende forhold til telefonene sine.